DN1 km 19, Calea Bucuresti 2D, Balotesti-Ilfov
+40723773630
office@details.ro

Izolarea fonica fata de vecini

Izolarea fonica fata de vecini

De-a lungul celor 10 ani de experienta pe teren ca am vorbit cu mii de oameni si am inteles in timp gravitatea acestei probleme. Apartamentele in blocuri vechi sau noi au probleme grave de izolatie fonica. Iar daca ai ghinionul sa dai de vreun „compozitor” sau „audiofil” in bloc s-a dus pe apa sambetei toata linistea si relaxarea ta. Si atunci vei cauta solutii de izolare fonica. Intai le vei cauta pe cele mai ieftine. Fa-ti un serviciu! NU MAI FACE ASTA! Izolarea fonica performanta nu este ieftina. O izolatie fonica buna este cam la 75 RON pe mp in Romania.

Ce reprezinta zgomotul (de la vecini)

Cum se transmite sunetul de la vecini

In imaginea de mai sus avem reprezentat un emitator (vecinul de langa tine sau cel de deasupra) si un receptor (tu).

Am invatat in articolul precedent ca intensitatea zgomotului se masoara in decibeli – dB. Cu cat zgomotul este mai puternic, cu atat numarul de decibeli este mai mare. Urechea umana percepe o crestere cu 3 dB ca fiind dublarea nivelului de zgomot. Daca doua aspiratoare puse unul langa celalalt produc fiecare un zgomot de cate 75 dB, zgomotul total nu va fi de 150 dB, ci de 78!

In lista de mai jos iti exemplificam cateva activitati cu numarul de dB aferent fiecareia

0 dB – Linistea (pragul de audibilitate) – 0 dB
30 dB – Vorbitul in soapta  
65 dB – O discutie aprinsa la televizor (prag de oboseala – intervine disconfortul)
75 dB – Tipete, aspirator pornit
80 dB – Trafic intens (nociv pentru urechea umana la expunere de peste 30 minute)
90 dB – Latratul unui caine mare (zgomot deranjant, irita urechea umana)
100 dB – Claxonul
110 dB – Sirena unei ambulante sau a unei masini de politie
120 dB – Decolarea unui avion la 100m departare (la acest nivel incepe sa apara pragul de durere si riscul de pierdere al auzului este foarte mare)

Eficienta izolarii acustice

Cele mai multe solicitari pentru izolare fonica vin din orasele mari, unde factorul de stres este mare, din partea persoanelor care nu vor sa mai fie deranjate de zgomotele produse de vecini. Izolarea fonica are eficienta maxima cand este exectuata la sursa, respectiv in camera in care se produce zgomotul. Insa de cele mai multe ori acest lucru este imposibil si atunci aceasta sarcina cade pe umerii tai.

Izolatia fonica la tine in casa se poate obtine doar daca controlezi zgomotul de-a lungul caii de propagare : perete, tavan, pardoseala.

Izolarea acustica fata de vecinul de sus

Zgomotele de impact cum ar fi mersul pe tocuri sau trantitul obiectelor sau mutatul mobilei sunt transmise prin tavan. Solutiile sunt urmatoarele:

  1. Vecinul sa isi realizeze o pardoseala flotanta cu amortizoare acustice si material fonoabsorbant
  2. Tu sa iti izolezi tavanul cu amortizoare acustice, membrana fonoizolanta si placi fonoabsorbante. Evident ca in 99% din cazuri aceasta este varianta reala.

Varianta de izolatie fonica pentru tavan pe care ti-o recomandam este urmatoarea:

  1. Aplicarea unui material fonoabsorbant pe tavan precum placil Audiofoam Quash Details sau HD Foam Plus (atentie! cere sfatul echipei noastre tehnice in alegerea materialelor)
  2. Montarea amortizoarelor acustice Senor pentru tavan cu dubla prindere
  3. Fixarea profilelor metalice
  4. Aplicarea membranei Blocktec 70 adezivata pe spatele placii de gip carton acustic
  5. Inchiderea structurii cu placa de gips carton Nida Acustic, avand membrana orientata spre tavan

Izolarea fonica fata de vecinii de alaturi

Vorbitul tare, televizorul, aspiratorul si mai ales petrecerile produc zgomote care sunt transmise foarte usor prin pereti. Iti recomandam doua solutii de izolatie fonica foarte eficienta:

  1. Placarea peretelui existent cu placi Mute 23 antivibratii, membrana Blocktec 70 si gips carton Nida Acustic. Nu necesita structura metalica.
  2. Placare peretelui existent cu placi Quash Details. Peste aceastea se aplica amortizoarele acustice si profilele metalice. Membrana Blocktec 70 adezivata se lipeste pe spatele placii de gips carton. Structura se inchide cu membrana spre interior. Apoi este foarte important sa faci sigilarile acustice cu sigilant acustic sau silicon acustic.

Detaliile care conteaza in sistemele de izolare fonica

Prin montarea profilelor si placilor de gips carton este foarte posibil sa formezi punti acustice. Acestea sunt spatii prin care sunetul trece mult mai usor dintr-o parte in alta din cauza conexiunii rigide dintre elementele de montaj.

Puntile acustie pot fi evitate folosinde materiale precum banda de etansare pe spatele profilelor metalice perimetrale, bride acustice si sigilant acustic (silicon acustic).


Surse: siniat.ro, materiale-izolatie-fonica.ro, perfect-acoustic.com, details.ro