DN1 km 19, Calea Bucuresti 2D, Balotesti-Ilfov
+40723773630
office@details.ro

Izolarea fonica si tratamentul acustic

Izolarea fonica si tratamentul acustic

Starea noastra de liniste este direct influentata de felul in care noi percepem anumite sunete. Anumite sunete pot avea un efect benefic asupra calitatii vietii, pe cand altele (numite generic zgomote) pot avea un efect negativ. Din cauza zgomotelor, atat confortul cat si performantele noastre au de suferit. Izolarea fonica este foarte importanta, dar si tratamentul acustic (corectia acustica). Foarte multe studii realizate de organizatii din domeniul sanatatii au demonstrat ca efectele sunetului in mod direct asupra starii fizice cat si psihice a organismului uman. In era noastra solutiile de izolare fonica sunt multiple.

Acustica studiaza sunete, unde de sunet si fluctuatii de presiune. Asupra sunetului se poate intervenii prin doua variante:

  1. Izolare fonica/izolatie fonica: reducerea zgomotelor transmise pe calea aerului si de impact dintre doua medii
  2. Tratament acustic/corectie acustica: reducerea ecoului sau reverberatiilor dintr-o incapere pentru a imbunatati inteligibilitatea sunetului

CUM PUTEM GESTIONA ZGOMOTUL INTR-O CLADIRE?

Nivelul sunetului se masoara in decibel (dB). Vom da cateva exemple pentru a putea intelege mai bine. In momentul in care vorbim in soapta avem apx 30 dB, o conversatie intre 2 persoane poate avea aproximativ 60 dB, zgomotul unui aspirator pornit poate avea 75 dB, un pickhammer poatea avea 110 dB, iar un avion cu motoarele turate poate avea 140 dB.

Intr-un spatiu open space dintr-o cladire de birouri (gol – nemobilat) putem avea un zgomot de fond de pana la 40 dB. Pentru a comunica eficient, nivelul unei conversatii trebuie sa depaseasca zgomotul de fond cau aproximativ 10-15 dB.

Tratamentul acustic (absorbtia sunetului)

Zgomotul de fond este rezultatul ecoului dintr-o incapere din cauza reflexiilor undelor sonore dintre pereti, tavan si podea. Timpul de reverberatie (RT60) este calculat in secunde si este dat de perioada de timp in care un zgomot scurt si puternic emis de o sursa scade cu 60 dB. Spre exemplu, normativele prevad un RT60 de 0,2 secunde pentru o sala de cinema si 3 secunde pentru un bazin de inot. Printre cele mai importante materiale care pot adapta timpul de reverberatie reglementarilor aplicabile se afla materialele Basotect, burete piramidal si burete cofrat. Sunt foarte multe produse care seamana, chiar si buretele de saltele se poate taia sub acele forme, insa diferenta este de data de structura materialului din care sunt produse. Mai jos vei afla cum se poate imbunatatii tratamentul acustic.

Izolarea fonica (reducerea zgomotului aerian sau de impact)

Izolarea fonica este necesara in momentul in care surse din exteriorul cladirii sau incaperii provoaca unde sonore care devin deranjante pentru persoanele din cladirea sau incaperea respectiva. Transmiterea zgomotului se poate face printr-un perete comun, printru-un tavan comun, prin pardoseala, prin guri de ventilatie, prin tevi de scurgere etc. Gradul de izolatie fonica al unei structuri sau a unui material este dat de indicele Rw. Aproape orice material izoleaza fonic, insa putem vorbi de o izolatie fonica eficienta doar in momentul in care Rw-ul unui material este de peste 25 dB. Atentie! Unui material, nu unei structuri. O structura eficienta trebuie sa aibe un Rw de 75 dB. Nu va lasati pacaliti de Rw-urile date de diversi producatori de vata minerala, vata bazaltica si gips carton. Acele Rw-uri sunt calculate in structuri cu caramida sau BCA. Spre exemplu un producator de vata minerala o sa spuna ca structura formata cu vata bazaltica+caramida+gips carton are un Rw de 45 dB, insa caramida in sine are un Rw de 40 dB. Deci vata minerala poate fi inlocuita cu hartie igienica si obtinem acelasi rezultat. In plus hartia igienica nu este toxica, pe cand numeroase studii au aratat ca vata minerala sau bazaltica este toxica si iritanta pentru caile respiratorii.

In desenul de mai jos iti vom arata numeroasele surse de zgomot.

Izolareacfonica si corectia acustica
Sursa foto: siniat.ro

CUM SE FACE TRATAMENTUL ACUSTIC?

Tratamentul acustic se realizeaza prin absorbtie fonica sau reducerea ecoului dintr-o camera. Acest obiectiv poate fi atins folosind diverse materiale fonoabsorbante: Basotect , burete cofrat ignifugat , burete piramidal ignifugat , placi fonoabsorbante Quash Details sau Vicoustic etc

Absorbtia undelor sonore este data de porozitatea materialului (celula deschisa) si rezistenta materialului la trecerea aerului prin el. Materialele fonoabsorbante pot fi numite si atenuatori ai undelor sonore. Toate solutiile si produsele pe care le oferim iti vor permite sa realizezi cu usurinta nivelul de performanta necesar.

CUM SE FACE IZOLAREA FONICA?

In izolarea fonica (izolatie fonica) avem ca obiectiv reducerea undelor sonore transmise prin aer au a vibratiilor printr-o partitie (perete, tavan, pardoseala). Sunetul se propaga prin vibratia aerului, iar reducerea zgomotului presupune atenuarea acestei vibratii printr-o structura formata.

Vom defini 3 metode prin care putem obtine izolatia fonica:

  1. Cresterea masei unei partitii prin adaugarea unei membrane fonoizolante adezivate pe spatele placii de gips carton Nida Acustic. O membrana viscoelastica precum Blocktec 70 sau Tecsound SY 70 are 7 kg/mp, iar RW-ul acestui material este de 28 dB, respectiv 25 dB. Cele doua membrane sunt oarecum similare, insa Blocktec 70 este produs la compania mama in Spania si are si un strat de protectie impotriva intinderii pe cand Tecsound SY 70 este produs in Cehia.
  2. O a doua metoda de izolare fonica se obtine prin introducerea de placi fonoabsorbante microperforate in interiorul unei structuri care va fi acoperita ulterior cu gips carton acustic. Placile Quash Details au o capacitate de absorbtie fonica foarte mare si vor dispia energia creata prin vibratia aerului in interiorul materialului.
  3. Ultima si cea mai eficienta metoda este combinarea primelor doua metode + golurile de aer dintre acestea. Spre exemplu placile Quash Details se vor lipi pe peretele de caramida/BCA/zidarie/beton, apoi se vor monta profilele de aluminiu. Membrana Blocktec 70 adezivata se va lipi pe spatele placii de gips carton Nida Acustic, iar structura se va inchide cu membrana spre interior. Astfel intre placile Quash si membrana va fi golul de aer dintre profile. Aceasta metoda ofera un Rw de 75 dB si este structura preferata pentru apartamente, case, duplex etc

Insa fixarea profilelor metalice creaza punti acustice si ajuta la transmiterea anumitor unde sonore. Pentru a rezolva si aceasta problema trebuie sa aplicam amortizoare acustice antivibratii. Aceste bride ajuta la disiparea vibratiilor prin membrane de cauciuc de legatura (EPDM).

Va oferim peste 8 sisteme pentru izolare fonica care va vor ajuta sa reduceti zgomotul conform reglementarilor

LEGISLATIA IN ACUSTICA

Cadru legislativ
Protectia la zgomot este stipulata ca cerinta (exigenta) esentiala în Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993 si este definita dupa cum urmeaza: “Constructia trebuie proiectata si executata astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere sa fie mentinut la un nivel care sa nu afecteze sanatatea acestora si sa le permita sa doarma, sa se odihneasca si sa lucreze în conditii satisfacatoare”. Cerinta presupune anumite conditii de confort fie ca acestea se obtin prin izolatie fonica sau tratament acustic.

Domeniu de aplicare
Normativul se refera la masurile de protectie împotriva zgomotului în cladiri si în vecinatatea acestora. Pe baza normativului:
– se redacteaza sau se revizuiesc reglementari privind metodele si procedurile corespunzatoare, pentru constructii sau parti de constructie din punct de vedere al protectiei la zgomot.
– se fac aprecieri si interventii în mediul înconjurator astfel încât în apropierea constructiilor sa fie îndeplinite criteriile de protectie la zgomot.

Pentru activitatea de proiectare, normativul:

  • este obligatoriu:
    – la proiectarea si executia cladirilor noi sau la reabilitari/modernizari de cladiri existente;
    – pentru proiectarea si executia altor constructii sau amenajari în care personalul poate fi expus la zgomot la locuri de munca cu caracter permanent;
  • are rol de recomandare pentru proiectarea si executia restaurarilor de cladiri monumente istorice.

Normativul stabileste performantele care caracterizeaza parti, elemente si produse de constructie din punct de vedere al protectiei la zgomot. Nu se refera la modul de certificare a acestor performante.

Normativul nu se refera la:

  • masurile de protectie privind vibratiile în cladiri.
  • masurile de protectie personala a muncitorilor împotriva zgomotului, în cazul în care la locurile de munca ale acestora, din motive obiective masurile de protectie la zgomot luate prin alcatuirea constructiei nu pot asigura valorile limita ale nivelurilor de zgomot.
  • masurile de limitare a nivelului de zgomot din interiorul unor vehicule sau emis în exterior de vehicule, echipamente, utilaje etc.

Terminologie
Termenii generali utilizati (cerinte esentiale, constructii, cladiri, produse de constructii, utilizatori etc.) sunt cei definiti în NC 001-99 „Normativ cadru privind detalierea continutului cerintelor stabilite prin Legea 10/1995”. Simbolurile si unitatile de masura ale marimilor utilizate sunt conforme cu definitiile din STAS 1957/1,2,3 – 88 „Acustica. Terminologie”.

Surse: siniat.ro, materiale-izolatie-fonica.ro, perfect-acoustic.com, details.ro